Lepelaarplassen via de Oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:   23  °C.
Minimumtemperatuur:     9  °C.

25-05-2017

Donderdag ochtend kan ik een keer vroeg op stap. Het is hemelvaart dag en mijn vrouw is ook vrij. Om kwart over zes zit ik al op de elektrische fiets. En fiets ik op het Jan van den Boschpad door de Oostvaardersplassen en langs het Oostvaardersbos. De edelherten zijn inmiddels al op de grote vlakte en hebben de oversteek al gemaakt.

Via de landtong en of het water. Maar ook vandaag kan ik weer mooie plaatjes van ze maken. Ook een mooie blauwe reiger staat in de eerste zonnen stralen een beetje wakker te worden. Bij het einde van het Jan van den Boschpad sprint nog even de vos over het uitgezette parcours.

Ik fiets nu verder de Oostvaardersdijk op en fiets richting het Oostvaardersdiep. Om bij het Oostvaardersdiep weer via het Trekvogelpad naar de Lepelaarplassen te fietsen. En zo beland ik in de lepelaarhut. Daar neem ik even de tijd om bij te komen en even wat te turen. De jonge blauwe reigers worden weer gevoed door de ouders.

In de verte hoor ik de koekoek maar die lijkt wel steeds dichter bij te komen. En inderdaad hoor ik nu heel dichtbij de koekoek. Tegen over de Lepelaarhut in een grote boom strijkt inderdaad de koekoek neer. Hé en daar komt er nog een aan. Nou ja gaan ze nog even kunstjes doen ook.

Dan komt de badmeester even pols hoogte nemen. Meneer bever zwemt zijn baantje en kijkt om zich heen. Als alles goed is gaat de bever naar de hoek van de plas en gaat daar de kant op. Een krakeend komt even langs en de blauwe reigers krijgen weer te eten. Ik pak de spullen weer bij elkaar en ga een stukje fietsen op het lepelaarpad richting de natte graslanden. Onderweg wordt ik tegen gehouden door de bewaker van de lepelaarplassen.

Ik moet uitleggen wat ik kom doen. Maar als ik uitleg dat ik foto’s kom maken mag ik door als ik hem natuurlijk ook even op de foto zet. Ik bedank de bewaker en ga weer verder op de fiets. Een mooie buizerd komt even langs vliegen en dat laat ik niet onbenut. Ik fiets weer verder en kom bij het eerste stenen uitkijk scherm langs het lepelaarpad. Ik parkeer de fiets en loop via de trap naar boven. En daar is de familie grauwe gans gezellig bij elkaar.

Maar ook een fuut die wat verdwaasd om zich heen kijkt zo van hmm deze waren er net nog niet toen ik onderwater dook. Naast het uitkijkscherm laat de winterkoning weer even zien en horen wat een geluid dit kleine vogeltje kan produceren. Ik stap weer op en fiets nog een stukje verder. Ik kom bij het uitkijkscherm de kiekendief en zie daar een grote vogel in een van de bomen zitten. De vogel blijkt een mooie zeearend te zijn.

De zeearend zit op een van de eilanden in de Noorderplassen. Hier maak ik heel wat foto’s in de hoop dat de zeearend gaat vliegen en mijn kant op komt. En ik maar wachten en wachten maar die zeearend blijft maar zitten. Ik maak nog maar wat andere foto’s maar blijf de zeearend in de gaten houden. Ook aanvallen van meeuwen maakt weinig indruk op de zeearend.

Uiteindelijk vliegt de zeearend weg maar helaas niet dichtbij genoeg om mooi op de foto te zetten. Als afsluiting hier zet ik nog even een merel op de foto die een vrouwtje aan het versieren is. Hierna fiets ik weer terug naar de lepelaarhut. Onderweg kom ik weer van alles tegen en kan ik het niet laten om al het moois op de foto te zetten. Een paar jonge futen samen met een van de ouders. Een paar giga vissen en wat ik zo kan zien zijn het zeelten.

Ik kom weer met de fiets langs de bewaker, maar waar is de bewaker hij is nergens te bekennen. Zo ik ben weer lekker in de lepelaarhut. En geniet weer van het uitzicht. Dan komt er een blauwe reiger aangevlogen die ik mooi kan platen. En de blauwe reiger strijkt in de hoek van de plas in het water. En gaat een stukje zwemmen zwemmen ja kijk de reiger gaat echt een stukje zwemmen.

Als hij door heeft dat ik dat zie kijkt hij mij aan en vliegt hij weg. Dan komt er ineens een duik boot langs van de grauwegans maatschappij.

Als niet veel later de zwarte zwaan de hoek om komt. Begrijp ik waarom de duikboot langs komt. Achter in de Lepelaarplassen probeert de zeearend stiekem langs te vliegen maar ik heb hem door. Zo het is tijd om naar huis te fietsen en pak dus de spullen bij elkaar en fiets ik weer via de Oostvaardersdijk en het Jan van den Boschpad weer terug naar huis. En dan zit aan deze fantastische dag weer een eind. Hoop dat jullie genoten hebben net zoals ik. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

 

Leave a Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.