Lepelaarplassen en de natte graslanden

Maximumtemperatuur:   13  °C.
Minimumtemperatuur:      1  °C.

16-03-2017

Donderdag ochtend, het is heel mooi weer. Ik besluit om naar de Lepelaarplassen te gaan. Ik wissel even van auto, zodat ik de elektrische fiets mee kan nemen. Bepakt en bezakt zit de auto vol. Hop de hulp-boswachter ook in de auto en die breng ik eerst even naar school. Ben weer bij de auto en stap nu in onderweg naar de Lepelaarplassen. Even een stukje industrie door dan de Oostvaardersdijk op richting de trekvogel van het Flevolandschap. Daar parkeer ik de auto en haal ik de fiets van de fietsendrager af. Zo alles bij me, fiets gestart en in stand 9 en zo fiets ik het trekvogel pad op naar de lepelaarhut. Aangekomen bij de hut staat de schutting weer netjes overeind. Er zitten al een aantal mede spotters in de hut.

Er is een grote groep met kuifeenden bij de hut en door het licht kleurt hun koppie mooi op. Uiteraard alleen bij de mannetjes. Dan laat heel even een waterral zich zien en in twee seconden net een paar foto’s kunnen maken Ook de reigers zijn weer druk bezig. Maar als ik zo naar het eerste eilandje kijk wat op ongeveer 150 meter voor de hut ligt, zitten daar toch duidelijk minder reigers op dan het jaar hiervoor. De eilanden, er liggen er namelijk twee nog eentje achter de eerste. Ze zijn behoorlijk afgebrokkeld het afgelopen jaar. Ik ben ervan overtuigd dat als hier niet iets aan gedaan gaat worden dat we over een jaar of twee drie geen eilanden meer hebben. Dat houd ook in geen reigers aalscholvers en misschien  wel geen zeearend meer in foto bereik.

Dat zou toch heel jammer zijn. Ook is de gemeente Almere bezig met de optie om Schateiland om te toveren naar camping. Aangezien Camping Waterhout moet verdwijnen op de plek waar zij nu zitten, dit allemaal in verband met de Floriade. Als Schateiland inderdaad de nieuwe camping wordt dan hoop ik dat dit geen gevolgen heeft voor de Lepelaarplassen en zijn omgeving. Natuurlijk is het een heel mooi plekje om op de camping te kunnen staan, maar een ieder zal daar zijn/haar bedenkingen bij hebben, ik ook. Inmiddels heb ik het gezien in de Lepelaarhut en pak ik de fiets weer. Ik fiets naar de natte graslanden en dat doe ik via het Lepelaarpad. Ik kan onderweg weer heel wat leuke plaatjes schieten maar moet ook een beetje de tijd in de gaten houden.

Mag natuurlijk niet te laat op school zijn. Ik maak eigenlijk een rondje langs de natte graslanden en fiets ik terug over de Oostvaardersdijk. En zo kom ik dan weer bij de auto. Snel spullen op de auto en dan nog even heerlijk uitrusten thuis.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

 

Leave a Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.